در نشست تحلیل و بررسی کتاب «آقا سعید» در کرمانشاه عنوان شد:
اهالی قلم با بیان روایتهای دفاعمقدس باید این تاریخ آموزنده و ارزشمند را به جوانان معرفی کنند
نشست تحلیل و بررسی کتاب «آقا سعید» ( محوریت زندگی و زمانه شهید سیدمحمد سعید جعفری) با حضور نویسنده کتاب، فرزند شهید و جمعی از علاقهمندان در سالن آمفی تئاتر زنده یاد احمد عزیزی کتابخانه عمومی امیرکبیر کرمانشاه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه، نشست تحلیل و بررسی کتاب «آقا سعید» (برگ هایی از زندگی و زمانه شهید سید محمد سعید جعفری) روز پنجشنبه ۲۰ بهمن، به مناسبت هفتادمین زادروز شهید جعفری و همزمان با چهل و چهارمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی ایران دهه مبارک فجر، با حضور نویسنده کتاب، حجت الاسلام محمدمهدی همتی و فرزند شهید، سید عبدالصاح جعفری و سخنرانانی و نقد مهدی کاکایی و حضور مدیران ادارات فرهنگی استان و سرداران ۸ سال دفاع مقدس در سالن آمفی تئاتر زنده یاد احمد عزیزی کتابخانه عمومی امیرکبیر کرمانشاه برگزار شد.

معصومه حسنی خونسار، مدیرکل کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه در این برنامه ضمن تبریک چهل و چهارمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی ایران گفت: شهید جعفری در ۱۸ بهمن ماه به دنیا آمد و هرسال زاد روز او با یاد روزهای انقلاب همزمان می شود و انصافاً هم باید گفت که نام و یاد شهید جعفری با انقلاب اسلامی در کرمانشاه پیوندی جدا نشدنی دارد.
وی افزود: کتاب «آقاسعید» بعد از کتابهای سید شهاب الدین جعفری، مهرداد رضایی فر و رضا کریمی، پنجمین کتابی است که در مورد شهید جعفری منتشر شده است، با این حال احتمالاً این آخرین کتاب در خصوص این شهید بزرگوار نخواهد بود چراکه هنوز حقایق ناگفته و مباحثی هست که باید آنها را در میان اهل فکر و نظر و در میان علاقهمندان مطرح کرد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی کرمانشاه همچنین در خصوص فعالیت های ترویجی کتابخانه های عمومی خاطر نشان کرد: ما در کتابخانه های عمومی برای اقشار مختلف و به روش های عمومی و تخصصی برنامه های کتاب محور برگزار می کنیم که پرداختن به آثار نوشته شده درباره شهداء نیز یکی از وظایف ما است.
وی افزود: پیش از این همایش بزرگداشت و معرفی آثار این شهید پیشرو نیز توسط اداره کل کتابخانه های عمومی برگزار شده بود و اکنون نیز در مورد کتابی برنامه برگزار می کنیم که تحقیق و پژوهش آن، سالها طول کشیده که باید به حجت الاسلام همتی بابت زحماتشان خداقوت گفت.
حسنی خونسار، در خصوص اهمیت کتاب شهید جعفری عنوان کرد: این کتاب هم زندگی شهید جعفری محسوب می شود و هم بخشی از تاریخ کرمانشاه در دوران مبارزات انقلاب اسلامی است.
وی همچنین گفت: یکی از مشکلات نسل امروز این است که تاریخ برای آنها به درستی روایت نمی شود و حقایق یا حذف شده یا تحریف می شود.
حسنی خونسار خاطرنشان کرد: از نکات قوت این کتاب این است که سعی کرده مستند و بر اساس اصول خاطره نگاری تالیف شود.
مدیرکل کتابخانه ها همچنین یادآور شد: در این برنامه تصمیم بر برگزاری نشست تحلیل و بررسی کتاب است و نمی خواهیم فقط به بیان سخنان رسمی و کلی گویی بسنده کنیم. کتاب ها وقتی چاپ می شوند نه تنها کار تمام نشده بلکه تازه آغاز یک راه فرهنگی است تا ذهن ها به موضوع کتاب نزدیک تر شوند و این کار بدون تحلیل و بررسی کتاب ها ناقص و ابتر می ماند؛ لذا امیدواریم امروز سخنانی که بیان می شود به فهم بهتر کتاب کمک کند.
حسنی خونسار در پایان خاطرنشان کرد: در سفر رهبر معظم انقلاب اسلامی به کرمانشاه در مهر۱۳۹۰، سه بار به شهید جعفری اشاره کردند. ایشان ابتدا در اجتماع بزرگ مردم کرمانشاه فرمودند: اولین گروههایی که برای دفاع در مقابل ضدانقلاب بسیج شدند از همانها جزو شهدای نامآور کرمانشاهاند همچنین روز بعد، در جمع خانواده های شهدا و ایثارگران کرمانشاه، ایشان را شهید پیشرو و پیشتاز، توصیف کردند و روز سوم نیز با اشاره به سخنان دو روز گذشته، در دیدار بسیجیان استان دوباره فرمودند: یک ماه بعد از انقلاب انسان میدید این حرکتهای خودجوش مردمی، این جوانها، از همین کرمانشاه دارند حرکت میکنند.

حجت الاسلام محمدمهدی همتی، نویسنده کتاب آقا سعید نیز در این برنامه بیان داشت: کتاب آقا سعید بیشتر یک اثر پژوهشی است.
وی افزود: وقتی ما درباره یک کتاب تحقیق میکنیم دچار محدودیتهایی مثل کم شدن دسترسی به برخی منابع و راویان میشویم. برخی از راویان این اثر در بین کار از دنیا رفتند و برخی دیگر نیز حاضر به مصاحبه نشدند.
این نویسنده خاطرنشان کرد: ما در هر اثری با تصمیماتی مواجه هستیم و از جهت ناخودآگاه بودن این تصمیمات، خیلی از کارها را نمیتوانیم انجام دهیم اما خوشبختانه در مورد این کتاب، تصمیمات کاملاً خودآگاهانه گرفته شده است.

رضا کریمی، معاون اداره کل کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه نیز در این برنامه بیان داشت: از مهم ترین ارزشهای کتاب «آقا سعید» تلاش برای فهم واقعیت ها به جای حذف آنهاست. شهید جعفری نقاط درخشانی در زندگی دارد؛ معنویت، علم، شجاعت و صراحت و غیرت و فعال بودن او باید برای نسل امروز روایت شود؛ چنانچه در این کتاب نیز بسیاری از آنها گفته شده است.
وی افزود: ماجرای عضویت در انجمن حجتبه، بدبینی شهید بروجردی به شهید جعفری، اتهام همکاری با ساواک، برادر مارکسیست او و... همگی واقعیتهایی هستند که باید به درستی روایت شوند نه اینکه بیان آن را خلاف مصلحت تلقی کنیم.
کریمی خاطرنشان کرد: کتاب «آقا سعید» نمونه دیگری از داستان پر ماجرای اختلاف روایت ها است. هر چقدر یک انسان وسیع تر و بزرگ تر باشد اختلاف روایت ها از او نیز طبیعی تر است. به نظر می رسد تنها راه حل، روایت جامع است، کاری که کتاب قطور و مفصل «آقا سعید» به آن نزدیک شده است.
وی در پایان یادآور شد: روایت زندگی شهید جعفری همچنان نیازمند تکمیل شدن است؛ خصوصاً اینکه هنوز برخی راویان مانند همسر شهید به روایت رضایت نداده اند.

سردار رسول ایوانی، از رزمندگان دفاع مقدس نیز در این برنامه بیان داشت: ما باید بیشتر درباره آقا سعید و سایر شهدا و علما بنویسیم. آقا سعید به عنوان یک شهید پیشتاز و خط اول سال ها از این موضوعات جلوتر و حقیقتاً یک شهید پیشرو بود.
وی افزود: شهدا خیلی به گردن ما حق دارند. آقا سعید با صدها مرتبه تماس موفق شد که ما را به کردستان بفرستد تا کردستان و غرب کشور سقوط نکند.
وی خاطرنشان کرد: اگر کردستان سقوط می کرد، کرمانشاه نیز سقوط می کرد و همچنین اگر کرمانشاه سقوط می کرد، اتفاقات بسیار خطرناکی رخ میداد. تدبیر و جانفشانی شهید جعفری و امثال او نگذاشت دست نامردان به خاک ما برسد.
سردار ایوانی در پایان یادآور شد: کرمانشاهیان باید بیشتر به آقا سعید و افرادی با مقام و جایگاه شهید جعفری بپردازند و بنویسید تا مردم با دیده روشن ببینند چه اتفاقی در دوران دفاع مقدس در غرب کشور افتاده است.

سیدعبدالصالح جعفری، فرزند شهید جعفری نیز در بخش دیگری از این برنامه عنوان کرد: اگر حجتالاسلام همتی و نویسندگان دیگر نبودند شهید جعفری نیز شناخته نمی شد. اهالی قلم باید بیشتر درباره شهدای دفاع مقدس دست به قلم شوند تا این تاریخ آموزنده و ارزشمند برای جوانان معرفی شود.
فرزند این شهید در ادامه گفت: من در این کتاب واقعاً موثر نبودم، یعنی کار به وسیله آقایان همتی و باقری و با زحمت فراوان آنها انجام شد.
وی افزود: در نهایت وقتی کتاب را به من دادند دیدم که ویرایشهایی نیاز دارد تا موضوعات گویاتر شود. تلاش کردم خیلی دقیق مطالب را خدمت آقای همتی تقدیم بکنم.
جعفری در بخش دیگری از سخنانش بیان کرد: در کتابهایی که درباره اهل بیت نوشته شدهاند؛ عناوینی به نام مغازی پیامبر (به معنای غزوههای پیامبر) داریم که در آنها به محاسن و اخلاق پیامبر اشارهای نشده. من کتاب «آقا سعید» را در دسته مغازی شهید جعفری می دانم؛ یعنی گزارشی است از کارهای اداری و نظامی شهید جعفری. اما جا دارد آن وجه از شخصیت شهید جعفری، خصوصاً در بخش محاسن اخلاقی، دانش فقهی و آگاهیهای فلسفی که همواره اطرافیانش را تحتتأثیر خود قرار میداد نیز توصیف شوند.

مهدی کاکایی، منتقد ادبی نیز بخش پایانی این نشست عنوان داشت:اگر کسی بخواهد کار تاریخ شفاهی انجام دهد باید این کتاب را بخواند چراکه مطالب ارزشمندی در کتاب آمده است.
وی در ادامه افزود: مقدمه کتاب متن آموزشی مفید و خوبی دارد و حاوی خاطرات غیر مستقیم و ترسیمی خاص و موثر است.
این منتقد خاطرنشان کرد: درباره کتاب «آقا سعید» باید بگویم که نمره آن ۱۹ و نیم است و ما سر نیم نمره نقد داریم؛ چراکه میخواهیم این کتاب از این نیز بهتر شود.
وی اضافه کرد: نویسنده این کتاب به اصل خاطرات پایبند بوده اما یکی از نقد ها این است که کتاب باید برای همه مردم ایران و به زبانی عمومی تر نوشته می شد.




